LA CERCAVILA DE L’IMAGINARI (cercavila infantil 6 d’agost Festa Major de Vilanova i la Geltrú)

La festa major de Vilanova i la Geltrú és una de les més riques de Catalunya amb un gran patrimoni tradicional i popular: gegants, nans, mulasses, dracs, balls i danses, castellers i músics formen part d’un valuós imaginari col·lectiu. Per a què els més petits poguessin participar en la festa major, els Pabordes de l’any 1999  van crear el cercavila infantil de L’Imaginari, tota una sèrie de balls sobre les diferents llegendes de la comarca.  

A continuació la descripció de tots els balls que formen aquest cercavila que es fa el 6 d’agost:

BALL DE LA FUNDACIÓ DE LA VILA- NOVA (any 1999)

Arribà un temps en què els Senyors Feudals del Castell de la Geltrú exigien als seus vassalls la pràctica del Dret de Cuixa. Una parella de Geltrunencs, que no hi estaven gens d’acord, van decidir escapar-se, van saltar la muralla i es van establir vora la solitària capella de Sant Antoni, en terres del castell de Cubelles.

Amb el temps, al voltant de la casa dels rebels, s’hi anaren establint moltes famílies, fins que el Rei Jaume I, l’any 1274, concedí a tots els habitants de la Vila Nova  el dret d’habitar definitivament en aquelles terres.

CARACTERÍSTIQUES DEL BALL:

La música: Miquel González.

La formació musical: Grup De Grallers (Tres gralles i un timbal).

Els personatges el Rei en Jaume, el Sr. Feudal de la Geltrú i els vilatans.

Els elements i bestiari: Dos gegantons i 10 nans.

La coreografia: El ball és, bàsicament, un ball de gegants on es substitueixen els moviments de festeig per uns de més representatius d’una baralla, i on els nans escenifiquen, amb més expressió que no pas amb dansa, les diferents parts de la llegenda, ara castigats pel feudal amb cops de braç o bé alliberats pel rei envoltant-lo i ballant. Aquestes parts dansades son moviments de rotllana i combinats amb algun que altre punt de dansa.

BALL DE MIRALPEIX (any 1999)

Damunt la terra que amaga les coves de Ribes s’alça el Miralpeix, una antiga fortalesa, avui en ruïnes, que va ser disputada per sarraïns i cristians.  Diu la llegenda que el seu nom prové dels crits que van despertar la presència d’un peix imaginari que va encuriosir tant els sarraïns que van abandonar el castell, i així els soldats del Compte de Barcelona el van poder conquerir.

CARACTERÍSTIQUES DEL BALL:

La música: Melodia Tradicional : Arranjament: Jordi Maria Macaya.

La formació musical: Grup De Grallers (Tres gralles i un timbal).

Els personatges: Els portants del peix, portants del castell, sarraïns i cristians.

Els elements i bestiari: Peix articulat, castell en forma de penons, escuts i bastons.

La coreografia: Aquest ball està inspirat en els balls de bastons d’arreu del país i combinat amb els balls de moros i cristians del País Valencià. Són dos bàndols molt diferenciats i mentre els moros caminen amb les fileres típiques i agafats del braç, els cristians ballen un ball de bastons molt bàsic. A continuació es formen dues fileres paral•leles i piquen un bàndol contra l’altre simulant una batalla i canviant la seva situació sobre l’escena ( els cristians van entrant al castell i els moros se’n van a envoltar el peix). Per acabar cada bàndol torna a la seva posició original.

BALL DE PESCADORS (any 1999)

Quan el rei Jaume I atorgà la carta de poblament a la Vila Nova, ja existia des de temps immemorials Sa Llacuna, vora la mar de La Geltrú, habitada per ardits navegants i pescadors, que fins els nostres dies han aportat a la nostra ciutat gran varietat de peixos i mariscs, i una gastronomia marinera molt valorada: All Cremat, Sípia a la bruta, gambes de Vilanova…

CARACTERÍSTIQUES DEL BALL:

La música: Isidre Sala i Bordas (6 d’agost de 1864)

Adaptada per a cobla per Isabel Pla.

La formació musical: Tot i que la partitura és original per a banda, en el nostre cercavila, aquest ball l’acompanya una cobla.

Els personatges: Els pescadors (portants de les barquetes).

Els elements i bestiari: Barques tipus cotonines.

La coreografia: És un ball de cotonines, però enlloc de ser cavalls són barquetes que es mouen partint de dues fileres i formant rotllanes concèntriques. Mig ball és per formar aquestes figures rodones i l’altre mig per desfer-les. És l’únic ball de la cercavila que manté un punt de dansa durant tot el ball.

BALL DE LA LLUNA EN UN COVE (any 1999)

Diu la dita popular que un jove va veure reflectida la lluna sobre el mar, va voler pescar-la i ho va intentar amb un cove reixat de vímet, però la lluna, llesta i trapella no es va deixar agafar. Ara diuen que els vilanovins som una mica pescallunes, llunàtics i somiatruites, que volem aconseguir la lluna en un cove, o si més no, som tossuts i mai deixem d’intentar aconseguir allò que volem.

CARACTERÍSTIQUES DEL BALL:

La música: Melodía tradicional.

La formació musical: Grup de flabiolares (Flabiol i tamborí).

Els personatges: Portants de la lluna i balladors.

Els elements i bestiari: Estaquirot amb una lluna plena, coves amb cascabells.

La coreografia: Es el ball que fan els més petits i per tant, el més senzill d’execució. És un ball de rotllana on els balladors fan diversos moviments amb el cove i que acaben de genolls a terra esperant que l’estaquirot amb la lluna els hi entri al cove. Després surten en galop i en filera de dos.

BALL DEL CEP (any 2004)

Fa referència a la tradició del món de la vinya i explica la veneració de la Mare de Déu de les Neus, que es va convertir en patrona de la ciutat després de protegir les collites d’unes fortes pedregades estiuenques.

CARACTERÍSTIQUES DEL BALL:

La música: Melodía tradicional.

La formació musical: Grup de 3 sacs de gemecs, un flabiol i tamborí i unes castanyoles eivissenques.

Els personatges: Veremadors.

Els elements i bestiari: Estaquirot-cep amb cintes de colors, portadores de raïm.

La coreografia: Aquest ball està inspirat en els balls de gitanes de pal ó també en els balls de l’arbre de maig. Els balladors fan una sèrie de moviments rodons amb les cintes fent un trenat, mentre que els balladors que porten les portadores de raïm a mode de motxilla, van intercanviant moviments, també en rotllana, amb els de les cintes. És, també, un ball de fer i desfer.

BALL DE LA SÍNIA (any 2006)

En Tòfol, un jove molt eixerit i espavilat, feia de masover i treballava els camps de conreu prop de la Geltrú. Sempre estava preocupat perquè necessitava més aigua per regar els espigalls, les escaroles i totes les hortalisses que hi plantava. No va parar fins que va aconseguir trobar un mètode per treure l’aigua de sota terra. Ajudat per la força d’una mula, unes cordes i unes galledes amb el cul foradat va crear una sínia de catúfols.

 

BALL DE LES COVES DE RIBES (any 1999)

Dos cavallers, per provar el seu amor a una bonica donzella, van atrevir-se a entrar a les coves on hi havia una gegantina serpent que tenia el poder de petrificar amb la mirada. Aquestes coves s’obren des del mar fins l’antic Castell d’Olèrdola. Diuen que la noia no es va arribar a casar amb cap dels dos pretendents. Seran ja cavallers de pedra?

CARACTERÍSTIQUES DEL BALL: La música: Tradicional  

Arranjament: Isabel Pla.

La formació musical: Ministrils de la Vila Nova: flabiol i tamborí – tarota tible – tarota tenor – dos fiscorns i bombo.

Els personatges: Els cavallers i els portants de la serp.

Els elements i bestiari: La serp i llances.

La coreografia: Els cavallers d’aquest ball comencen fent un ball bastant típic del que seria un ball de bastons de pal llarg (a la nostre comarca el de pastorets) per acabar envoltant la serp en un semicercle. La serp es mou lliurement per l’escena fins el moment de que sigui encerclada, on els moviments són més lents i els cavallers simulen quedar-se petrificats amb parades tant de la música com dels balladors. Al final es tornen a muntar les dues fileres de cavallers per tornar a la posició original.

BALL DE L’ARRIBADA DEL FERROCARRIL (any 2000)

A finals del segle XIX, Francesc Gumà i Ferran, vilanoví que havia fet fortuna a Cuba, va aconseguir reunir suficients diners per foradar les muntanyes del Garraf i que el ferrocarril pogués arribar a Vilanova i la Geltrú. D’aquesta manera va convertir la nostra ciutat en un lloc pròsper. 

CARACTERÍSTIQUES DEL BALL:

La música: Melodia tradicional – Arranjament Jordi Maria Macaya.

La formació musical: Dues trompetes – dos trombons – una tuba i caixa.

Els personatges: Els pics i pales (treballadors del túnel), maquinistes del tren, passatgers del tren i portants de túnels.

Els elements i bestiari: Ferrocarril (màquina i vagons), pics, pales i pendons que fan de muntanya, túnel i vall.

La coreografia: Aquest és segurament el ball més complicat, coreogràficament parlant, de tota la cercavila, ja que s’han de moure per l’escena molts elements i molts balladors fent que ocupi un espai molt gran al carrer. Els balladors imiten bastant el que seria un ball de valencians en la part d’estrelles i galops però en lloc de utilitzar un mocador o fan amb pics i pales. Mentrestant els portants de tunels ó vall comencen a formar el túnel per on, un cop muntat, passarà el tren per dins. Després els balladors amb pics i pales munten una serp que durarà fins el final del ballferrocarril.

 

 Podeu veure fotografies dels balls a l’apartat Fotos i podeu entrar a la web de L’Imaginari, escoltar la seva música i veure els seus balls a l’apartat de "Listas".

  

 

 

 

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a LA CERCAVILA DE L’IMAGINARI (cercavila infantil 6 d’agost Festa Major de Vilanova i la Geltrú)

  1. jose emilio ha dit:

    ola,,, decirte ke tienes un bonito space,,, pero ma gustao mas las fotos de las fiestas ke as colgao,,, si alguna vez tengo la oportunidad,,, me gustaria ir para conocerlas,,,
           un abrazo mu grande!!!!!!! 

  2. Javier Clemente ha dit:

    Únic lloc on correctament i amb una bona explicació he trobat la referència del Ball de la Sínia que intervé en la Cercavila de l’Imaginari. Felicitats per la feina duta a terme

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s