QUATRE FITES MONUMENTALS DEL TERME DE VILANOVA I LA GELTRÚ

Remenant els papers que tinc guardats vaig trobar un quadern que es va editar els anys vuitanta amb el nom de “Coneguem el nostre entorn” i amb el tema: El Terme de Vilanova, els textos i les fotos són de Xavier Virella i  el va editar la Comissió de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Aquest quadern explica molt bé l’historia del terme i les fites de Vilanova. Segons Xavier Virella eren  quatre fites monumentals, que en las meves excursions d’abans les havia vist i en vaig dedicar a tornar anar a veure-les. De les quatre fites monumentals tan sols queden dues la nº1 i nº2 al seu lloc, la nº3 la van destruir i la nº4 la van canviar de lloc. Actualment a l’Ajuntament de Vilanova no hi ha cap departament que tingui cura d’elles. Seguidament faig una descripció amb lletra cursiva de cada fita i les fotos de color verd, segons el quadern abans mencionat. Les fotos amb color i las anotacions és el que vaig trobar. A sota de tot de l’article podeu veure el mapa amb la situació de las fites i l’evolució històrica del terme.

Nº1 FITA DEL TORRENT DE SANTA MARIA (fita Vilanova /Cubelles)

Esta situada junt al torrent de Santa Maria sobre el Camí Vell de Cubelles. Presenta aquesta fita, dues pedres d’armes. Mirant a llevant, hi ha una làpida de marbre amb la següent llegenda a la part baixa TERMINO Y JURISDICCI/ON DE VILANOVA Y GELTRU/1850 i a la part alta un escut en forma de cap-de-cavall molt estilitzat, amb les barres catalanes al cap i un castell a la punta. A la part de ponent hi ha una pedra amb un escut ovalat, amb palmes, corona i rat-penat amb les quatre barres i la llegenda CUBELLES, dessota. Al mig la data 18-50 partida per l’emblema de Santa Maria i a la part baixa de la pedra hom llegeix TERMYNO Y JU/RYSDYCCYON/DE CUBELLES.  
La fita anterior que havia va provoca una gran polèmica. L’any 1833 l’Ajuntament de Vilanova comprà a la Intendència General de Catalunya els terrenys del Prat de Cubelles, Altrament la major part de les terres del terme de Cubelles, situades a l’esquerra del torrent de Santa Maria, eren de propietaris vilanovins la qual cosa va conduir a una nova sèrie de plets fins que una sentència de la Reial Audiència autoritzà l’eixamplament del terme de Vilanova. Això provocà un seguit de protestes i aldarulls populars per part dels habitants de Cubelles degut a l’actitud provocativa dels vilanovins que col·locaren les fites dins de la mateixa població de Cubelles davant de l’ermita de Sant Antoni de Pàdua. El poble no tardà en reaccionar. Es destruïren les fites i les làpides van anar a parar al llit del riu Foix. Provocant l’amotinament del poble i l’empresonament de moltes dones al castell de la Geltrú.  Aquesta situació es va mantenir, no obstant, fins l’any 1850 en què per acord entre ambdós municipis les fites es portaren al torrent de Santa Maria o de Somella on encara continuen. (segons full Coneguem el nostre entorn El terme de Vilanova i la Geltrú editat per la Comissió de Cultura i textos  de Xavier Virella)
 

                                 

La fita es troba el mateix lloc i a la part de Vilanova esta completament tapada per una eura i el davant té una olivera borda que la tapa, la làpida no es llegeix bé, per la part de Cubelles es veu millor.

Nº2 FITA DE LA TALAIA (fita Vilanova/Cubelles)

   

Esta situada baixant  la Talaia a uns 50 metres del cim, en direcció a la carretera de Vilanova a l’Arboç.

La fita de la Talaia té dues làpides corresponets als termes de Cubelles i Vilanova. la làpida de Vilanova presenta, a la part alta, un escut ovalat partit amb una corona. Al cap hi ha un castell amb quatre merlets i a baix les barres catalanes. Flanquejant l’escut veiem la data 18-50 i a la part inferior de la pedra, la llegenda TERMINO Y JU/RISDICCION/DE VILANOVA/ Y GELTRU. La làpida cubellenca presenta a la part alta un escut ovalat que emmarca un rombe amb quatre barres i és flanquejat per la data 18-50. A la part baixa  hom llegeix la inscripció: TERMYNO Y/JURYSDYC/CYON DE/ CUBELLAS. (segons full Coneguem el nostre entorn El terme de Vilanova i la Geltrú editat per la Comissió de Cultura i textos  de Xavier Virella)

Aquesta fita de la Talaia esta ben conservada i es pot llegui bé les inscripcions.

Nº3  FITA DEL Pla de Jorba (Fita Vilanova/Canyelles/Ribes)

La fita del Pla de Jorba portava: un escut quadrilong partit esculpit en baix relleu. Al cap tenia la llegenda TERMA DE/VILANOVA/Y LA GELTRV i a la punta les barres catalanes.

Aquesta Fita del Pla de Jorba ja no existeix, quant es va construir la urbanització de les Califòrnies, la van destruir i segurament que deu estar els fonaments de alguna casa.

 Nº4  FITA DEL TORRENT DE LA TERROSA (Fita Vilanova/Ribes)

Esta situada a l’encreuament del torrent de la Terrosa i l’antic camí de Vilanova a les Roquetes, es troba la darrera fita amb interès remarcable. Presenta un escut d’armes en pedra blava del país amb escut quadrilong esculpit en baix relleu i envoltat d’ornaments folacis. L’escut és partit, al cap hi ha la llegenda TERME DE VILA/NOVA Y LA/GELTRV i a la punta les barres catalanes. No porta data no obstant la  llegenda permet suposar que són de la segona meitat del segle XVIII. (segons full Coneguem el nostre entorn El terme de Vilanova i la Geltrú editat per la Comissió de Cultura i textos  de Xavier Virella)

Aquesta fita actualment l’en canviat de lloc, degut a les obres de la urbanització del torrent de la Terrosa, abans estava al mig del torrent i ara l’en col·locat a l’altre banda del torrent, situada en terrenys de Ribes i a la part del darrera de la nau de l’Aki. Van destruir la base de pedra i la van col·locar en una cadira de totxanes, a mi particularment amb sembla ridícul i de mal gust.

PLANO DE LA SITUACIÓ DE LES FITES

EVOLUCIÓ HISTÒRICA

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a QUATRE FITES MONUMENTALS DEL TERME DE VILANOVA I LA GELTRÚ

 1. Como um novato , estou sempre em busca on-line para os artigos que podem me ajudar. Obrigado Wow! Obrigado ! Eu sempre quis escrever no meu site algo assim. Posso participar do seu post no meu blog?

 2. Penedesfera ha dit:

  Hola Jaume,

  Gràcies per afegir-te a la Penedesfera http://www.penedesfera.cat, la comunitat de blocaires de l’Anoia, l’Alt i el Baix Penedès i el Garraf.

  T’agrairíem que per a difondre i augmentar la xarxa facis un link del teu bloc cap al portal. A la barra lateral trobaràs logos i consells per millorar la visibilitat a la Penedesfera.

  Recorda que al web trobaràs tot un seguit d’eines per tal de millorar la comunicació i la participació entre els penedesencs a internet.

  Salutacions i felicitats pel bloc!

  Daniel García Peris
  http://www.danielgarciaperis.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s