Mas de l’Esquerrer (Vilanova i la Geltrú) Els orígens de la meva mare, la Neus nascuda en una família de masovers. (Modificat al 16 d’abril de 2020)

 

 

 

 

 

 

 

Foto dels anys 80 del Mas de l’Esquerrer  (l’oncle Josep i la tia Otília nascuts al Mas de l’Esquerrer amb altres familiars ) 

Mas de l’Esquerrer.-   El mas de l’Esquerrer de Baix és l’antic “mas del Viver” (documentat el 1413), centre de la quadra del mateix nom, aquesta arrelada en un topònim que apareix en el segle XII. El mas de l’Esquerrer és una casa fortificada amb una torre de defensa de planta quadrada, conjunt restaurat a partir de l’any 1851. Simeó “Squerrer del mas Viver” hi vivia el 1487, quan la “quadra del Viver” ja era d’un beneficiat eclesiàstic (1497). El seu successor, Bartomeu “Escarrer del mas del Viver” (1534), l’any 1556 establí un pagès en el “mas de la Cort” (Esquerrer de Dalt). Altre Bartomeu, l’any 1571, feia constar ésser de la “quadra de Santa Caterina”, denominació del benefici del Viver, que retrobarem en el segle XVII. La família era coneguda per “Escarrer o Squerrer del Prat” (1575) per diferenciar-lo dels “Escarrer del mas de la Muntanya”. L’any 1585, els Bartomeu Squerrer, pare i fill, foren morts en una incursió de “moros” que atacaren la “casa de la torre del Prat” i, l’any següent, les seves vídues feren inventari dels béns dels difunts, nomenant procuradors a Toni “Escarrer del mas de la Muntanya” i a Simeó “Escarrer del mas del Prat”, els quals, el 1588, van vendre tots els mobles inventariats de la “casa del mas del Scarrer”. Des d’aleshores, l’heretat porta el nom de “mas de l’Esquerrer”, lloc de residència d’amos i masovers, un d’ells “Miquel Escardó del Prat, ara lo mas den Esquarré” (1591), que era gendre del difunt Bartomeu documentat fins l’any 1613, quan la “casa  mas Squerrer” passà a Benet Marquès que hagué de respondre dels afers del seu antecessor pels béns de l’ “Scarrer del mas del Prat” (1618). De l’any 1651 és el capbreu del benefici de Santa Caterina, on es detallen totes les terres de la “partida dita la quadra del Viver del Prat”, inclosa la “partida dita lo Prat o mas den Scarrer”, en aquell temps en usdefruit de Pere Llanussa marit de la propietària Tecla, filla de Benet Marquès. La família Llanussa conservà el mas durant les disputes per incloure el lloc a Vilanova en detriment de Cubelles, d’on era parròquia. Finalment, “lo Mas den Escarré, de Francesc Llanussa de las Quadras”, passà al municipi vilanoví l’any 1750. Un inventari del 1758 diu que la casa està derruïda, però el porxo porta la data de 1763, evidenciant obres en aquesta emblemàtica masia. Tot i així, les veritables millores de la casa i terrenys immediats, foren a càrrec del nou propietari, Josep Rosell i Serracan (1851). En el nomenclàtor de l’any 1860 figura el “Mas del Esquerrer”, amb la correcta grafia avalada des del segle XV. L’any 1934 la finca fou comprada per d’Eduardo Alfonso, president de la RENFE als anys quaranta i, després, fou dels seus descendents. Finalment, l’any 1999 el mas de l’Esquerrer fou adquirit pels propietaris del càmping Platja Vilanova, que l’han restaurat per darrera vegada.

Per acabar. El cognom català Esquerrer no té altra definició que el d’una persona que fa
normalment servir la mà esquerra. És a dir, del qui agafa les eines i els útils amb la mà
esquerra. D’aquest cognom n’hi ha arreu del nostre país. També hi ha qui opina que quan s’escriu “Escarrer” és un cognom de immigrant “francès” de segles XV al XVII. Potser sigui el cas en altres indrets, però aquí queda demostrat que ja hi havia gent amb el cognom originari Esquerrer l’any 1485.

En el llibre “Los Misterios de Villanueva” (reproducció facsímil de l’edició publicada l’any 1851 en el Tomo primero i en el Libro Primero Amores. Parla d’una història d’amor en El mas del Escarré.

Els meus avis Joan Oller i Maria Mercader van ser els masovers d’aquesta masia i on van néixer els seus fills Joan, Josep, Francesc, Maria Neus, Ramon i Otília.

Bibliografia: Masies de Vilanova i la Geltrú, conferència  d’en Vicenç Carbonell Virella a la A.E. Talaia.  Arxiu- Biblioteca Agrupació Excursionista Talaia.

Los Misterios de Villanueva Tomo Primero

Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Mas de l’Esquerrer (Vilanova i la Geltrú) Els orígens de la meva mare, la Neus nascuda en una família de masovers. (Modificat al 16 d’abril de 2020)

 1. virolat ha dit:

  Una passada Jaume aquesta informació, un dia m’agradaria portar a la masia a la meva mare i anari plegats, però no conec ningú per poder-ho demanar.

 2. virolat ha dit:

  La Montse Artigas diu que li preguntara a la seva cunyada, a veure si hi podem anar…

 3. virolat ha dit:

  quin liu amb els blogs que tinc ara surt aquest nom que no és el meu…

 4. Montsetta ha dit:

  Ara estava repassant fotos velles i documents que tinc i he trobat, que els amos de la masia quan el avi n’era masover, era CLOTILDE DE MURILLO Y BATLLE, rebuda de la seva mare RAMONA BATLLE i TUDURI, i el seu espòs SANTIAGO SUBIRANA i OLLER i pagaven els CENSALS al marqués de LLUPIÀ. amb quarteres de civada quarterons i sous.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s