Recordant el Celler de vi del carrer de l’Aigua 69

Celler plaça Lledoners fotografia cedida per La Vilanova d’abans (facebook)

M’ha agradat molt aquesta fotografia antiga d’un celler i la branca de pi dels quals havien molts per la part vella de Vilanova i la Geltrú i enseguida m’han vingut al cap les meves vivències de quan era petit i de més gran.

A casa sempre ens havíem fet el vi i sempre hi havia aquella olor a celler. Primer no teníem cup per trepitjar el raïm i ens deixaven un a prop de casa al carrer Sant Onofre cantonada Canteros (ara Picapedrers) més tard, on hi havia la casa i on era la quadra, és va fer un pis i un garatge i és va aprofitar per fer un cup…així ho teníem tot més a prop del celler, avui dia encara queden aquelles botes i bocois centenaris i també les portadores i semalers. Les portadores eren de fusta amb uns aros de ferro i servien per ompli-les i transportar el raïm primer i la brisa després, teníem dos pals llargs de fusta que els anomenàvem “semalers” que servia per transportar les portadores entre dues persones, en llocs on no podia arribar el carro, les portadores abans d’anar a collir els raïms es posaven de cul enlaire i es posava aigua per que s’inflessin les fustes, també ho fèiem amb les botes i bocois les netejàvem amb aigua i sal i les teníem que treure al carrer, ja que es tenien que moure per rentar-les i s’inflessin les fustes. Collíem el raïm el transportàvem amb les portadores i amb el carro i l’animal fins el cup, on el trepitjaven, era curiós veure els trepitjadors amb els pantalons arremangats i agafats a la corda per no caure, a mi m’agradava molt trepitjar els raïms i es tirava tot al cup, un cop acabat es segellaven la boca amb les fustes amb guix i és deixava fermentar. Quan obríem el cup és tenia que anar molt en compte, ja que els gasos de la fermentació eren mortals i després de ventilar-se per estar segur és baixava una espelma i si no s’apagava es podia baixar. Amb una bomba primer manual i després elèctrica, es feia el traspàs del cup a les botes i per el novembre es feia el que diem ara xatonar la bota i si era bo és venia a doll. La brisa es tenia que treure del cup i és portaven a les fascines.


El celler s’obria per els voltants de novembre i es posava una branca de pi perquè la gent sàpigues que és venia vi. Recordo molt que jo ajudava els pares a vendre vi a doll i ho vam fer fins l’any 1983. Era curiós hi havia molta gent que després de treballar venien a fer el gotet de vi, aquesta gent els hi dèiem “mosquits” i el celler que en tenien molts volia dir que el vi era bo, feien moltes tertúlies i a vegades feien un most de bacallà sec i arengares que les posaven entre el bastiment de la porta i les aixafaven per treure les tripes i l’escata hi havia gent dels blocs de Sant Joan, els Sevilla, pare i fill, el fill tocava el timbal amb els grallers dels gegants i gent del Griffi i paletes. També tinc un bon record amb un senyor que era sabater remendon que sabia molt d’esperanto, que quan venia a buscar vi sempre feia el gotet, m’agradava molt parlar amb ell.

Els finals dels anys 70, ja el vi no era nostre i el compràvem a cal Tapet i també veníem ous, verdura i fruita venia molta gent i molts eren de las urbanitzacions de Ribes, Canyelles, Sitges, també veníem el vi i hortalisses a un senyor que s’encarregava de bastir els vaixells que venien a carregar al moll. Tot això és el celler del carrer de l’Aigua 69 que encara té les botes i portadores, al mateix carrer hi havia el celler de Cal Punxoné i el de Can Serramià. El carrer de l’Aigua a partir del carrer Sant Anna hi havien tres cellers més un de una senyora viuda que tenia moltes terres i no recordo el seu nom (crec que era Can Urgellés i l’altre al costat el de Can Milà, de la fassina de Santa Oliva, Can Puvinyó, el portava el Salvador de Mas Roig. En fi el carrer de l’Aigua en un temps és ves pogut dir carrer del vi per la quantitat de cellers que hi havia i la majoria de cases tenien el seu cup a la portalada.

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s