Tal dia com avui de fa 250 anys, es va beneir la primera part del nou temple parroquial de Sant Antoni Abat i en honor a la benedicció es van estrenar els gegantons o gegants petits, els va construir Francesc Amich de Barcelona cobrant-ne 134 lliures, segons consta al Llibre de Comptes de la parròquia. Els gegantons van anar a la processó del mateix dia junt amb els gegants grossos, la mulassa, el ball de bastons i el ball de Santa Fe.
Al llarg del segle XIX reben vàries restauracions i canvis de vestuari, fruit del seu desgast. El 1888 el grup “The Trankil Club” enllesteixen la restauració dels vestits dels gegantons. Al igual que els vestits dels gegants grossos aquesta feina se li encarrega al pintor Sugranyés. Els vestits es van fer a la botiga de teixits “Cal Manco”.
El 1902 en motiu de la seva participació en el Concurs de Barcelona a l’Hereu se li canvia el gambetó malmès pel pas del temps. L’última reparació important es va dur a terme per subscripció popular el 1916, l’Anton Estalella va dur a terme una sèrie d’accions per recollir fons per reparar els gegantons com per exemple sessions de cinema infantil. Les perruques les va fer Salvador Vivó.
L’any 1936 camí a Barcelona esclata la guerra civil i els gegantons junt amb el drac i la mulassa anaven a participar a l’Olimpiada Popular van ser abandonats a la seva sort, i no és van tornar a trobar en lloc. Els gegants grossos estaven en mal estat i no hi van anar, però també van quedar destrossats per la guerra. L’Olimpiada Popular es tenia que celebrar del 19 al 26 de juliol de 1936.
Després de la guerra van estar uns anys sense els gegants i per el Corpus de 1941, el senyor Salvador Juncosa, va comprar una parella de gegants i uns capgrossos que van sortir fins que l’any 1948 es van recuperar els gegants.
L’any 1948 un grup de persones del “Fomento Villanovés” van recuperar per la Festa Major les dues parelles de gegants, la obra es va realitzar a la casa “el Ingenio” de Barcelona i l’escultor fou en Lluís Sabadell. Es va fer per subscripció popular. Per tant els Gegants petits tornaven a la ciutat.
L’any 1983 és van canviar els vestits dels gegants grossos aprofitant els brodats i al mateix temps és van modificar els vestits dels gegants petits. Es va fer per subscripció popular.
L’any 1996 és van canviar els vestits i els va realitzar la senyora Elisa i el 2001 per en Ramón Roig. No han perdut la seva imatge de pagesos catalans de gala, que perdura des de el 1916. El 2008 , al taller “El Drac Patit” de Jordi Grau, es va dur a terme una profunda restauració.
El dia 3 d’agost de 2021 a la plaça de Sant Antoni es va celebrar l’estrena dels vestits nous dels gegants petits amb motiu de la celebració dels 250 anys de gegants petits a Vilanova i per la Festa Major. La restauració la fet l’Aitor Calleja (Constructor de gigantes) de Marcaláin de Navarra. Els nous vestits els ha realitzat el Marc Udina de Barcelona i les joies les ha construït la sitgetana Mònica Tomàs de Moncreacions.
Popularment són coneguts com l’Hereu i la Pubilla.
Els començament dels anys 80 vaig tindre l’honor de ser geganter i m’agradava molt portat la Pubilla.
La informació l’he tret del catàleg “gegants de museu” de l’exposició any 2009, la web de http://www.gegantsvilanovailageltru.cat/ – https://www.vilanova.cat i del Facebook La Vilanova d’Abans article de Francesca Roig.
Molt agraït per la informació que m’ha donat el Marc Piñol Mira.
Modificat el 27 d’agost de 2021.