Les caminades dels dimecres: Els Sis Camins. Juí del Moro. Rocacrespa. Pou de Glaç de Can Cucurella. Els Sis Camins

Els Sis Camins. Juí del Moro. El Salze. Rocacrespa. Pou de glaç de Can Cucurella/Can Foix. Els Sis Camins

Caminada del dimecres 12 de gener de 2022.

12,90 km. 4 h 40 min. Desnivell 197 m. Altitud màxima 106 m. Altitud mínima 28 m.

Text: Alfred Castells. Fotos: Jaume Sendra.

Iniciem la caminada, a les 8,10, agafant el camí de Rocacrespa des de l’entroncament amb l’avinguda del Riu de Foix (Els Sis Camins). De seguida deixem a la nostra dreta el mas d’en Palau, ben conservat i que sembla deshabitat.

Mas d’en Palau

El mas d’en Palau és una edificació de grosses parets, contraforts i arcs ogivals, en una arquitectura pagesa i ramadera clàssica. Per la seva situació com a lloc habitual de pas de tropes disposa de algunes espitlleres. La masia ja es documenta l’any 1368 amb el nom de mas de Guillem Mas. A mitjans del segle XVI fou adquirida pel mercader Bernat Palau. Després, fou dels Urgellès fins a finals del segle XVIII.

Abans d’arribar a la bifurcació amb el camí del Juí del Moro, trenquem a l’esquerra i per entremig de vinyes arribem als peus del cim del Juí del Moro*. Ascendim per un sender pedregós entre pinedes i, al cap de poc, ja som al punt més alt (84 m).

*Sobre el Juí del Moro existeix una llegendària narració a Set contalles del temps vell, de Theodor Creus y Corominas.

Cim del Juí del Moro
La Talaia i la serra de Bonaire des del Juí del Moro

Descendim del Juí del Moro i a l’arribar a les primeres cases de la urbanització Santa Maria ens desviem per un petit sender que va en direcció nord-oest per arribar-nos al xup o aljub del Moro, un cocó, actualment, en molt mal estat.

Xup o aljub del Moro

Seguim a tocar d’uns camps en direcció oest i, després, en direcció nord. Creuem el camí del Juí del Moro i continuem cap al nord per un camí paral·lel a l’autopista C-32.

Deixem mas Anton a l’esquerra i ens tornem a trobar amb el camí de Rocacrespa. El seguim cap a l’esquerra i, després de deixar a la dreta l’hípica Auriga, arribem a les rotondes de la carretera BV-2115 amb la confluència de l’autopista C-32. Aquest nus viari ha trencat la continuïtat primigènia del camí de Rocacrespa.

Travessem amb precaució les dues rotondes i ens internem pel camí -asfaltatdel Corral d’en Tort que va cap al sud. Ens desviem cap al sud-oest per entrar per l’avinguda del Corral d’en Tort a la urbanització del mateix nom. Passem pel davant del corral d’en Tort, actualment anomenat El Congo, i continuem endavant, moment en que passem del terme de Vilanova i la Geltrú al de Cubelles. Al segon carrer girem a la dreta, en direcció nord. Al final del carrer entrem en uns camps per retrobar novament el camí de Rocacrespa que, en direcció nord-oest, ens portarà a Rocacrespa.

Prop de la masia del Salze, el camí que seguim entronca amb el camí Vell de Cubelles.

El Salze és un dels vells molins fariners hidràulics que s’alimentaven de les aigües del riu de Foix i que ja se’n té constància l’any 1498. A la segona meitat del segle XVI es va convertir en masia.

El Salze (foto de patrimonicultural.diba.cat/element/moli-del-salze)
El Salze

Nosaltres deixem la masia a la dreta, travessem el riu de Foix i ens internem a la urbanització Les Estoreres. Passem pels carrers del Teide i de l’Aneto d’aquesta urbanització -que segurament segueixen el traçat antic del camí de Rocacrespa, que al final, cap al nord, torna a ser un camí de terra que ens acabarà portant, finalment, a l’antiga quadra de Rocacrespa. Pel camí, podem observar la vella tirolina que permetia travessar el riu de Foix.

Tirolina

Rocacrespa és un conjunt format per sis edificis de tipologia popular: Can Segura, Can Rovirosa, Can Merceret, Can Solà, Cal Frare i les Casetes, i un edifici religiós, la capella de Sant Jaume (Aquesta capella, en els plànols de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, curiosament, figura amb el nom de Sant Gabriel).

Un dels seus edificis és, actualment, la masia Figueras, una casa de turisme rural.

La primera referència de la quadra data de l’any 977, en l’escriptura de venda del castell de Sant Esteve de Castellet. L’any 1128 apareix citat el lloc de Rocacrespa en el testament de Ramon Miró, contingut al Cartulari de Sant Cugat del Vallès, i és esmentada com a quadra del terme de Cubelles en el Reial Privilegi de 1232. El 1251 i 1260 la quadra de Rocacrespa és propietat del noble Berenguer de Montserrat, i també apareix citada en un privilegi de Jaume I de 1257.

Rocacrespa Masia Figueras Rocacrespa Can Frare
Rocacrespa Can Rovirosa i el magnífic rellotge de sol
Rocacrespa
Capella de Sant Jaume (exterior) Capella de Sant Jaume (interior) foto de Núria Jorba

Travessem el llogaret i al final de les cases continuem en direcció nord per entremig d’unes vinyes fins arribar a una petita elevació, coneguda com la Picarola. La nostra intenció era travessar aquesta elevació i fer cap al riu de Foix, davant mateix de la masia de Can Cucurella. Després de provar diversos llocs de pas, hem de desistir per la dificultat del terreny. Així que esmorzem i decidim quina nova ruta emprendre.

Una vegada esmorzats i havent decidit la continuïtat de la caminada, tornem enrere per traspassar novament Rocacrespa i trobar el riu de Foix.

Ens internem a la llera -seca- del riu i avancem cap al nord en una marxa lenta i
dificultosa i un tros molt ombri’l, les roques eren molt relliscoses.

El riu fa un meandre a l’oest, deixant Can Cucurella a la nostra dreta, i després, un nou meandre cap al nord, moment en què sortim de la seva llera per la dreta i trobem, finalment, el que estàvem cercant: el pou de glaç de Can Cucurella.

Riu Foix

El pou és petit i sorprèn per la poca altitud sobre el nivell del mar, uns 40 m, i la distància propera a la costa, uns 5 km. Cal tenir en compte que en l’època de la seva posada en funcionament, se’n té constància des de 1858, feia molt més fred que ara.

Pou de glaç de Can Cucurella
Pou de glaç de Can Cucurella

El pou té una estructura arquitectònica coberta, alçada amb murs de pedra paredats, d’uns 80 cm de gruix. De planta circular, amb un diàmetre de 5 m. Es calcula que té uns 3-4 metres de profunditat. Es conserva l’obertura lateral que en origen serviria per a la càrrega i descàrrega del pou. Trobem una altra obertura a l’estructura, probablement a causa d’algun despreniment de la mateixa paret del pou, ja que s’observen pedres soltes a l’interior.

El pou pot ser del segle XVII. El riu Foix es glaçava ja que entre els segles XIV i XIX se l’anomenava “petita edat de gel”. Diuen que el Riu Foix quan es glaçava passaven els carros per sobre del gel.

Esquema d’un pou de glaç

Contemplat el pou de glaç, iniciem el camí de tornada. Per un sender cap a l’est arribem de seguida a la masia de Can Cucurella, actualment casa de colònies Can Foix, amb un magnífic rellotge de sol a la façana.

Rellotge de sol Can Cucurella

Els Cucurella van establir-se a la masia l’any 1589 i hi van viure fins a finals del segle XX. La masia havia tingut un molí fariner que encara funcionava el 1845. Les primeres mencions del molí són de l’any 1599. L’ampliació de la carretera BV-2115 el va fer desaparèixer el 1970.

Can Cucurella / Can Foix
Can Cucurella / Can Foix

Després d’una amable xerrada amb els seus estadants, agafem la carretera BV-2115 en direcció cap a Rocacrespa. A l’entrada del llogaret travessem el riu de Foix i tornem per on hem vingut.

Arribant a la urbanització Corral d’en Tort, i abans d’entrar-hi, agafem un sender a l’esquerra que s’acaba convertint en el carrer Robles, probable traçat del primitiu camí de Rocacrespa.

Entre vinyes i la lluentor del mar

Després d’haver tornat a travessar les dues rotondes, continuem en direcció est pel retrobat camí de Rocacrespa, deixem a l’esquerra les granges Burguets i acabem sortint a l’avinguda del Riu de Foix. Son les 12,50 i donem per acabada la caminada d’avui, que hem fet amb més núvols que sol.

Més informació:

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/els-sis-camins-jui-del-moro-el-salze-rocacrespa-pou-de-glac-de-can-cucurella-can-foix-els-sis-camin-92635755

L’Hora del Garraf 12 de juliol de 1996
Traçat del camí antic a Rocacrespa
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s