Les caminades del dimecres: Masia d’en Cabanyes. Fondo del Pedroell. Urbanització Les Palmeres (Canyelles). Mas de la Fam. Mas de l’Artís. Masia d’en Cabanyes

Caminada del dimecres 19 d’octubre de 2022. Uns 11 km. 3 h 45 min.

Desnivell 241 m. Altitud màxima 262 m. Altitud mínima 58 m.

Alfred Castells (text) i Jaume Sendra (fotos).

Aparquem el cotxe a l’esplanada de les oliveres entre la masia d’en Cabanyes i el mas Sardet, per on discorre la llera del torrent de les Oliveres. Comencem la caminada d’avui quan son les 8,05 del matí.

Oliveres i la masia d’en Cabanyes

Travessem el camí Ral i avancem cap el nord pel camí del mas Parellada, paral·lel al torrent de les Oliveres. Al cap de res arribem al Pi Gros, un espècimen monumental, que queda a la nostra esquerra, dins la llera del torrent.

Pi Gros

Aquest pi monumental, fa uns 18 m d’alçada i té entre 250 i 300 anys. Avui hem vist que el fullatge presenta un color verd grogós.


A la nostra dreta, el canal de rec que condueix l’aigua procedent del pantà de Foix.

Mes endavant, també a la dreta, el dipòsit d’aigua Xamenet. A partir d’aquí intentem resseguir un sender més o menys paral·lel al desaparegut camí del Torrent de les Oliveres que, comptat i debatut, ens acaba portant al camí asfaltat paral·lel a l’autopista C-32 que porta a les Caves Jaume Serra, que veiem al fons a la nostra esquerra.

El Pedroell Caves Jaume Serra

Travessem aquest camí i ens entaforem pel túnel sota de l’autopista. Arribats a l’altra banda, seguim pel camí de l’esquerra, que avança cap a l’oest, paral·lel a l’autopista.
A la nostra dreta observem l’explotació de la pedrera de Coll Ferran* de l’antiga Griffi, actualment propietat de Cales de Pachs, S.A.

Pedrera de Coll Ferran (antiga Griffi)

*Pedrera de Coll Ferran: La pedrera va començar a funcionar l’any 1926 per l’empresa Materiales Hidráulicos Griffi, S.A. que va començar a fer ciment blanc el gener de 1927, posteriorment la cimentera va passar a formar part de Valenciana de Cementos i finalment de Cemex. L’any 2009 es va tancar la fàbrica de ciment Cemex i va estar uns anys inactiva. Actualment torna a funcionar i és propietat de Cales de Pachs, S.A.

Arribats a les vinyes de Jaume Serra, girem cap al nord, deixant els ceps que ja comencen a tardorejar a la nostra esquerra.

Vinyes el Pedroell

Després d’uns ruscos d’abelles, enfilem pel fondo del Pedroell nord enllà.

Ruscos d’abelles

El fondo del Pedroell és un dels més bonics de fer del terme, que, resseguin la seva lletra, avancem per entremig d’una vegetació variada de la flora autòctona.

Fondo del Pedroell. Mata de bruc

Cal advertir del perill d’un pou, mal tapat amb uns troncs, que es troba a la dreta del fondo.

Fondo del Pedroell. Pou perillós

Avui, el camí se’ns ha fet xafogós pel clima que hem tingut.
Cal anar vius, cap al final del fondo, ja que cal girar i ascendir cap a la dreta per sortir-ne i anar a fer cap a l’esplanada on hi ha unes torres i uns pals elèctrics.

Des d’aquesta esplanada un camí cap al nord, amb un lleu pendent descendent ens durà a la canyellenca urbanització de Les Palmeres, concretament al carrer Granada. Volem denunciar l’acumulació de teulades d’uralita que hi ha al costat dret del camí, un veritable perill per a la salut, atesa la seva composició d’amiant.

Uralites abandonades

Avancem cap a ponent per aquest carrer que marca el límit entre Vilanova i la Geltrú i Canyelles. Fem un giragonsa cap a la dreta, el carrer Jaén, i cap a l’esquerra, el carrer Còrdova, per tornar a trobar el carrer Granada. Arribats al carrer Cadis, girem a l’esquerra i anem a fer cap al carrer Huelva. Sembla complicat però no ho és.

Arribats en aquest indret de la urbanització, agafem un sender que va cap al sud-oest, deixant el torrent del Mas de la Fam a la nostra esquerra. De seguida arribem als darreres del mas de la Fam per on hi fem cap per l’anomenat camí de Canyelles que trobem a la nostra dreta.

Portem una hora i mitja de camí i fem parada per esmorzar davant les ruïnes del mas.

Mas de la Fam
Mas de la Fam. Forn

L’edifici del mas de la Fam era rectangular, d’un sol pendent, la coberta del qual està completament enrunada. Adossat hi havia un corral cobert, del qual resten dos arcs que aguantaven la coberta. Les parets que es conserven són de paredat
comú. El mas, el més llunyà de la vila, era autosuficient, ja que les seves restes indiquen que disposava, a banda del corral, de forn de pa, forn de calç i cup, entre d’altres recursos. Se suposa que era coneguda, el segle XVIII, per mas Massalleres, propietat de Llacunalba. En el nomenclàtor de 1860 ja figurava amb el nom de mas de la Fam, aleshores habitat per Joan Soler, de la Geltrú, i Maria Claver, de Canyelles.

Una vegada esmorzats, tirem avall per camí de Canyelles, que avança cap al sud, primer, cap a l’oest, després, i, altra volta, cap al sud, per deixar-nos a l’esplendorós mas de l’Artís.

Mas de l’Artís

El mas de l’Artís és un conjunt d’edificacions agrupades al voltant d’una masia de coberta a dues vessants amb capcer a la façana lateral. Les edificacions estan formades per la casa vella i la nova, cellers, corrals, quadres i granges.
Segons constava en un pergamí desaparegut l’any 1936, el rei Jaume I va fer donació l’any 1257 a Josep Artís dels terrenys on s’edificà el mas.

Mas de l’Artís. Entrada
Mas de l’Artís. Rellotge sol
Mas de l’Artís Rotonda. Soca d’olivera Llorers

Des de la rotonda de davant del mas de l’Artís, presidida per la soca d’una antiga olivera, agafem el sender GR 92, que, cap al sud-est, ens baixarà fins al torrent de la Pastera, en un indret on conflueixen diverses lleres, com la del fondo de Vilanova, la del torrent del Mas de la Fam i la pròpia del torrent de la Pastera.

Cap a l’esquerra: GR 92 al mas de l’Artís. Cap a la dreta: fondo del mas de la Fam

Una mica abans d’aquest punt, a la nostra esquerra, hi ha una mulassa (coordenades: X: 390964 Y: 4568406) de planta circular i falsa cúpula, que presenta tant el sostre com la paret de llevant molt deteriorats.

Mulassa

El GR 92 avança per la llera del torrent de la Pastera, on trobem alguna de les preses per amortir possibles riuades,

Presa

… fins que surt al camí de Vilanova i la Geltrú al Mas de l’Artís, que queda a la seva dreta, una mica més amunt del maset del Safont. Des d’aquí, el torrent de la Pastera queda a la dreta del camí.

Mulassa

Continuem cap al sud, deixant una mulassa adossada al marge del camí a la nostra dreta (coordenades: X: 391298 Y: 4567588). Aquesta mulassa es va restaurar l’any 2005 i actualment es conserva en bon estat. Hi ha un tancament metàl·lic i un rètol que, insòlitament, hi prohibeix el pas.

Arribem a l’autopista C-32. Passem per sota l’autopista a través d’un túnel i continuem cap a llevant pel camí paral·lel a l’autopista, deixant a la nostra dreta unes extenses vinyes.

Arribem a la cruïlla amb el camí Perdut del Mas d’en Perris i tirem cap al sud-est fins a trobar el camí Ral. Baixant per aquest camí, a l’esquerra, es pot contemplar la magnífica presencia del Pedroell.

El Pedroell
Camí Ral

A l’arribar al camí Ral girem cap a l’esquerra i, passant per entremig del corral del Mas d’en Parellada i la masia d’en Cabanyes, anem a fer cap al cotxe. Son tres quarts de dotze.

Aquí acabem la sortida d’avui, sense, pràcticament, sol i amb la presència constant d’unes molestes mosques i uns pesats mosquits que ens han fet recordar el poema de Pere Quart-Joan Oliver que diu:

La natura
diligent ens procura
una bèstia
per a cada molèstia.
Si a les fosques
ja no piquen les mosques,
hi ha els mosquits,
que treballen de nits.

Més informació:

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/masia-den-cabanyes-fondo-del-pedroell-les-palmeres-canyelles-mas-de-lartis-masia-den-cabanyes-116776325

Fruits de tardor, cireres de pastor
Advertisement
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s